Harlingen

Dag 2, Harlingen

Datum vertrek: 31-12-2013

Kilometerstand vertrek: 121098

Vertrek:  10:15 uur

Aankomst: 11:00 uur

Waar: Harlingen, Vissershaven, Tsjerk Hiddessluizen

Coördinaten: N 53°. 10.759, E 005 °.25.079

Kilometerstand aankomst: 121147

Gereden kilometers: 49

Weer: Droog, in de ochtend zonnig, later bewolkt met regen. Veel wind en koud.

Temperatuur: ?

Uitgaven:

€ 17,80 Subway

€ 15,00 wol bij Zeeman

€ 6,00 stokbrood en 2 appelbeignets

Vanmorgen rustig opgestaan en ontbeten. Het was werkelijk een hele rustige plek in Oudemirdum. Wij komen zeker nog eens terug.

Daarna naar Harlingen vertrokken. Dat was ongeveer 45 minuten rijden. Hebben gewoon de snelste route genomen. Ook deze was best mooi. Tenslotte hebben we maar een paar dagen. We staan nu aan de Vissershaven. Met deze dagen is het voor iedereen gratis parkeren. We vermoeden i.v.m. eventueel vandalisme. Afvalbakken bij strand ook afgesloten! Dat is voor ons een leuk meevallertje natuurlijk. Scheelt € 5,00 per 24 uur. Op campercontact staat dat het € 7,50 kost, klopt niet dus. Stroom kost € 1,00 per 2kwh. Hebben we maar gedaan. Lekker halogeen kachel aan en straks TV kijken. Alleen voor oudejaarsavond een TV bij ons met digitenne.

Harlingen even doorgewandeld. Wat een leuk stadje! Winkels even bekeken, ik heb wat wol gekocht. Ja ja ik ben echt weer aan het haken geslagen! Daarna wat caches gedaan, bij de Steenen man en bij de Willemshaven, oude stroomvoorziening.

Ook bij een kerk een cache opgepikt en 1 van een Elfstedentocht serie. Hier wordt  trouwens ook de Willem Barentsz herbouwd. Info centrum was helaas niet open. Wel leuke beschilderde ramen daar.

Morgen willen we in ieder geval twee caches doen: Historische wandeling door Harlingen en Duits verdedigingsstellingen uit WO2 in Harlingen.  Ook wil ik graag een hele lange dijk bewandelen, maar dat betekent echt lang lopen.  We hebben geen spijt van Harlingen! Ook een leuke praatje met een echte Harlinger. In de terminal van de veerboot zie je ook echte Harlingers samen scholen op hun leugenbankje.

Het is mooi om te zien al die echt oude kleine vissershuisjes, maar ook is er best veel nieuwbouw waar eerst hele oude huisjes stonden. We kijken nu tegen een mooi verlichte mast in de vorm van een kerstboom van de Atlantis aan.

Ook hier behoorlijk wat vuurwerk en ook hard! Lijkt ons wel mooi om straks over zee al die kleuren te zien. Momenteel staan we met 3 campers hier. En??? Ja, inderdaad twee Duitsers en wij als enige Nederlanders. Waar we ook zijn, we zijn bijna altijd de enige Nederlander. Grappig! Duitsers hadden alle spotdicht, dus niets gezien van vuurwerk.

Bedoeling is donderdag naar Gorredijk, naar een sauna.

 

Dag 3, Harlingen

Datum: 01-01-2014

Kilometerstand vertrek: NVT

Vertrek: NVT

Aankomst: NVT

Waar:

Coördinaten: N 53°. 10.759, E 005 °.25.079

Kilometerstand aankomst: NVT

Gereden kilometers: NVT

Weer:  Droog, bewolkt, veel wind

Temperatuur: ?

Uitgaven:

€ 4,20 Koffie bij cafe ’t Noorderke

 

Vanmorgen lekker laat opgestaan. Gingen vannacht pas rond 2 uur naar bed. Rustig ontbeten. Om half 12 gingen we op pad voor de cache Historische wandeling door Harlingen. Onderweg een team tegen gekomen, echte Harlingers, die ook deze cache liepen met hun kinderen. Echt heel leuk. Niet samen opgelopen, wel elkaar tegen gekomen. Onderweg lekker koffie gedronken bij cafe ’t Noorderke. Even warm worden. De cache zelf was echt heel leuk. Op die manier toch veel over Harlingen geleerd. Het is toch altijd weer leuk om op die manier iets te leren over de geschiedenis en historie van een stad/dorp. Wij hebben genoten. Alleen hebben we op de één of andere manier toch iets fout gedaan? Geen idee, maar de eind coördinaten klopten niet. Ben maar logisch gaan nadenken (soms lukt mij dat wel) en de hint even goed onthouden. En ja hoor, gevonden! Hoeraaaaa!!!

Weer rustig terug gaan lopen richting camper, kwamen we weer door een stukje Harlingen wat we nog niet gezien hadden. De Engele botanische tuin bijvoorbeeld.  We denken erover om morgen toch nog een dagje hier te blijven en dan de cache Duits verdedigingsstellingen uit WO2 in Harlingen te gaan doen. Is ook best interessant. Onder het maaiveld van de Botanische tuin vind je dus nog bunkers van de Duitsers. In dat gebied meer bunkers, deel van de Atlantikwall. Die liep dus ook van Noorwegen naar Frankrijk. Als je er goed over nadenkt, heel bizar!

Onderweg ook weer een leuke praatje gehad met Harlingers die ons leuke tips gaven. Helaas hebben we geen tijd om Makkum, Hindeloopen etc. te bezoeken.

Wat ons betreft is Harlingen echt wel campervriendelijk! Betaald parkeren geldt voor iedereen, dus heb ik geen moeite om te betalen. Al is het nu wel gratis. J

Het is nu half 8 ‘s avonds en het regent weer pijpenstelen. Ook de wind is hier voortdurend aanwezig. Het was heerlijk om zo de hele middag buiten te zijn, gelukkig bleef het overdag droog. Ik merk dat ik het echt heerlijk vind dit weer zo aan de kust. Dat mis ik best weleens nu ik op de Veluwe woon. Het strand en de zee blijven aantrekkelijk voor mij.

We genieten echt hier. Mensen zijn zo vriendelijk. Ik geloof dat Friesland mijn hart heeft gestolen.

 

                                  

 

Dag 4, Harlingen en Gorredijk

Datum vertrek: 02-01-2014

Kilometerstand vertrek: 121147

Vertrek:  10:00 uur

Aankomst: 15:00 uur,

Waar: Gorredijk

Coördinaten: N 53°. 00.793, E 006 °.04.236

Kilometerstand aankomst: 121215

Gereden kilometers: 68

Weer: Regen, veel wind, af en toe een zonnetje

Temperatuur: rond 9 graden

Uitgaven:

Aldi € 28,00

Hema koffie drinken en saucijzenbroodjes  € 7,20

Hema kerst koekjes € 4,25

 

Vanmorgen na het ontbijt met de camper naar de parkeerplaats van de Waddenhal gereden, is naast de Aldi. Daar is ook het monument de Steenen man (ook een geocache punt)In Harlingen heb je 5 supermarkten! Aldi, Jumbo, Plus, AH en een Lidl. Ook ontdekt dat er een Action is , maar deze is aan de buitenkant van Harlingen.

We hebben de cache Duitse verdedigingsstellingen uit WO2 in Harlingen gelopen. Erg interessant om ook deze geschiedenis te weten. Helaas hadden we het eind coördinaat niet goed, maar ver kon de cache niet zijn. Goed de hint lezen en de waarschuwing over grasveld begrijpen. Wij hebben de cache helemaal gelopen, maar je kon tussen waypoint 13 en 14 ook de auto of fiets pakken. Even heel logisch denken en zoeken…..ja daar is de cache!!!  Tussendoor even koffie gedronken en een saucijzenbroodje gegeten bij de Hema. De kerstkoekjes en kerst snoepgoed was in de uitverkoop. Dus 2 pakken koekjes voor € 0,50 cent en nog een lekkere roomboter staaf. Die was gewone prijs, maar zal morgen thuis lekker smaken!

We hebben echt veel geleerd van Harlingen, ook veel daar gewandeld. Geweldig! Het was trouwens gratis parkeren in Harlingen rond oud en nieuw. Vanaf 3 januari moest er weer betaald worden. Ze sluiten alle parkeermeters af i.v.m. vandalisme met oud en nieuw. Vonden wij niet erg!

We hebben toch niet de andere pier gelopen, willen we een andere keer doen. Er is ook een nieuwe zee-kering sinds 2010, je kan daar overheen wandelen. Het mooie van deze zee-kering is de beweeglijkheid. Hij kan mee bewegen, mochten er golven tegen aan slaan. Heel bijzonder!

Wat wij ook leuk vonden, waren de (oude) Harlinger mannen die in de terminal van de veerboten hun eigen “leugenbankje” hebben.

Na de cache even snel wat boodschappen gedaan bij Aldi.

Daarna zijn we gaan rijden naar Gorredijk, naar de sauna waar we mogen overnachten. Morgen lekker naar de sauna!

Daar aangekomen was de parkeerplaats echt helemaal vol, maar gelukkig staan we op een heel mooi plekje waar geen auto mag parkeren. Wel de blokken onder de voorwielen. Dus als je hier wilt staan met je camper? Kom vroeg in de ochtend!

We zijn niet meer weggeweest, maar hebben heerlijk gewoon even niets gedaan. Nou ja, Henk niets en ik heb mijn vlechtsjaal-col afgehaakt en nog een kronkelsjaal snel gehaakt.