Dag 20

Puy de Sancy en Parking Les Roches Tuilliére et Sanadoire

Datum vertrek: woensdag 21 augustus

Kilometer stand vertrek: 119321

Vertrek: 8:40 uur

Aankomst: 9:00 uur,

Waar: Puy de Sancy, Dalstation Monte Dore. Cabine lift. P 100 m voor station, gratis.

Coördinaten: N 45°37.295, E 002°49.195

Kilometerstand aankomst Station: 119348

Gereden kilometers: 27 km.

Weer: Begon erg koud met veel wind. Later weer prachtig weer

Temperatuur: 13° tot 25°

 

Wauw, het was vanmorgen echt kil met maar 13°! Er stond ook een behoorlijke wind, maar de hemel was strak blauw.

Camperplek:

 

Om even na half 9 vertrokken naar de Puy de Sancy, net voorbij Monte Dore aan de D983. We zijn er achter gekomen dat we gisteren op de P les Longes dichtbij het station waren van de cabine lift. Parkeren hebben we gedaan op een P vlak voor een hotel (voor wandelaars). Daar begint in de winter ook een stoeltjeslift. Nu was het gratis parkeren, in de winter niet dus. Parkeren bij het station kost € 2,00/5 uur en € 3,00/10 uur. Iedereen moet betalen, dus niet alleen campers. Wij hebben nu 100 meter moeten lopen, ietwat stijgend. J

Er staan daar geen borden met “Interdit camping”, toch mag je er niet overnachten, niet op de P waar wij stonden en ook niet op de P van het station denken wij. Bij terugkomst zat er namelijk een mooi groen briefje ven de Gendarmerie dat je niet mag overnachten, je wordt verwezen naar de camperplek bij de municipal camping in Monte Dore. Alle campers hadden zo een mooi briefje. Wij gingen toch maar weer terug naar de plek van gisteravond.

Wel zagen we veel campers geparkeerd staan net buiten Centre Ville in smalle straten. Ze stonden net binnen de vakken, maar wij zouden het niet gedaan hebben.

We zijn omhoog gegaan met de Téléphérique de Sancy, een cabinelift.

 

Omhoog lopen zag ik zeker niet zitten.

Binnen 10 minuten was je boven.

Dan ben je nog niet op de top van de Sancy. Daar kon je komen via een enorme trap met ontzettend veel treden. Dit heb ik echt in etappes moeten doen. Wat was dat zwaar! Je moest echt klimmen. Volgens het bord een wandeling van 15 minuten. Aan mijn hoela dus! Het was wel de moeite waard!

Het waaide wel enorm. Het laatste stuk heb ik niet gedaan, vond het voor mij toch wel erg hoog en ik vond de wind eng. Henk is wel verder gegaan.

Ben gewoon even op een bankje gaan zitten.

Je kunt echt alle kanten op wandelen, maar wij hadden geen wandelkaart helaas. (Bleek te koop in een winkel bij het station beneden). Wij liepen weer terug naar het station (boven). Vandaar uit hebben we gewoon wel gewandeld richting andere “toppen”, Col de Cabane bijvoorbeeld. Dat kon ook via de Col de Sancy, maar die was erg steil naar beneden. Ook wilde ik absoluut die trap niet meer doen. We hebben echt behoorlijke wandelingen gemaakt die relatief goed te doen waren. Er loopt daar ook een schaapskudde met een herder. Één commando, een hond doet zijn werk en alle schapen gaan de goede richting uit. Wat opviel was dat er een ezel in de kudde stond met een bel. Waarom dit is? Zodat de herder altijd hoort waar de kudde is? Kunnen schapen geen bel hebben? Leuk om hier achter te komen!

Er waren 2 mogelijkheden om naar beneden te lopen. Één via de Col de Courre en de andere gewoon via het gemakkelijke brede pad. Via de Col moest ik weer een eind die trap op. Niet gedaan dus, gekozen voor de gemakkelijke weg. Dus niet gemakkelijk. Ja, het pad was breed, maar lag werkelijk vol met stenen. Waarschijnlijk is dit in de winter de afdaling. Het was 6 kilometer niet prettig lopen. Spijt dat we toch de andere route niet hadden gekozen, hoewel die misschien ook niet altijd gemakkelijk was geweest.

Wat uitzichten:

Henk krijgt gewoon last van zijn knieën met een afdaling. Hij klimt beter en ik daal beter af.

Om 16:00 uur waren we weer bij de camper. Echt de hele dag boven geweest en genoten! Lunch in het restaurant genomen, we hadden namelijk geen brood meer. Wel een dure lunch, maar erg lekker.

Het is echt prachtig al die vergezichten. Was ook leuk dat het zo helder was. Jammer alleen dat het zo druk is met mensen. Toch lijkt het mij best eens leuk om echt zo’n wandelvakantie te houden. Goed voorbereiden, veel trainen. Je kunt gewoon dagtochten wandelen. Hoewel een wandelvakantie van hut naar hut (of B&B) mij ook wel trekt. Dus wie weet ooit?

Vandaag eigenlijk maar 11 kilometer gelopen, maar wel met klimmen en klauteren over rotsen. Wat ben ik blij met mijn Nordic Walking stokken, ooit gekocht bij Lidl. Geeft echt wat extra steun.

Morgen naar de Puy de Dome. Ik ben benieuwd! Ooit al in 2007 daar geweest, maar het was toen zo mistig en je zag niets. We besloten toen om verder te gaan.